top of page

Artikel | Gazet van Antwerpen

Kunstparcours ‘Finis Terrae’ toont onze kwetsbare planeet: meteoriet slaat in naast kathedraal

Een onheilspellende meteoriet in de tuin van de kathedraal, een spoor van plastic sandalen in Museum Plantin-Moretus, de apocalyps in de Nottebohmbibliotheek. Samen met tweehonderd andere werken maken ze van het kunstparcours ‘Finis Terrae’ een sterke belevenis. Vijftig bekende en aanstormende kunstenaars gingen aan de slag in galeries, musea, verborgen tuinen of winkeletalages in het stadscentrum.

Frank Heirman


In 2017 namen galeriehouders Marie-Paule De Vil en Yasmine Geukens samen met de curatoren Eric Rinckhout en Lien Craps het initiatief voor de opgemerkte beeldenroute ‘Ecce home’. Exact vijf jaar later maken ze er een ambitieus vervolg op. Het centraal thema verschoof van de ontredderde mens naar de bedreigde planeet. Met topnamen als Luc Tuymans, Berlinde De Bruyckere en Thierry De Cordier en door samenwerking met musea Plantin-Moretus en Snijders & Rockoxhuis mikt de tentoonstelling op ruime belangstelling.


“Het thema kan moeilijk actueler zijn”, stelt Eric Rinckhout. “De staat van de planeet is problematisch: droogte, overstromingen, bosbranden, pandemieën, oorlog. Kunstenaars kaarten de problematiek scherp aan, maar in hun werk zit niet louter wanhoop. Kunst biedt ook veerkracht. De Latijnse titel ‘Finis Terrae’ of ‘Einde van de aarde’ kreeg daarom de Nederlandse ondertitel ‘Het einde, een begin’ mee.”


Lees het volledige artikel


bottom of page