top of page

SINT-NIKLAASKAPEL

Sint Nicolaasplaats / Lange nieuwstraat 3 

De gotische Sint-Niklaaskapel uit 1422 vormt het decor voor David Claerbouts (°1969, Kortrijk) video-installatie Wildfire (meditation on fire) (2019-2020). Kijkend naar de apocalyptische bosbranden die in toenemende mate verschillende gebieden over de hele wereld teisteren, voelt dit meesterwerk actueler dan ooit. De relevantie van dit werk in de context van FINIS TERRAE hoeft op het eerste zicht geen uitleg. Toch toont de video niet wat we op het eerste zicht denken te zien. Beelden van een idyllisch groen woud, gaan langzaam over in een dramatische, haast hypnotiserende, vlammenzee. Dankzij de projectie op het monumentale vrijstaand scherm, lijkt de toeschouwer haast deel uit te maken van de scene.

'Biologische programmering' – iets wat we terugvinden in alle levende wezens – dicteert een reflex weg te blijven van zogenaamd ‘wildvuur’, of vuur dat niet begrensd kan worden (d.w.z. een natuurbrand). De titel ‘meditatie in vuur en vlam’ is daarom dubbelzinnig, iets wat onmogelijk lijkt.   

Hoewel de beelden erg realistisch aandoen, zijn deze niet op locatie gefilmd of zelfs niet gefotografeerd. Ze zijn uitsluitend gemaakt aan de hand van 3D computertechnieken. De camera is verwijderd en gedesintegreerd in een numeriek systeem van binaire codes. Het werk confronteert het biologische met het digitale. Lange shots herinneren aan een biologische ademtijd en verlenen de film een ‘meditatieve karakter’, terwijl het louter over een technologische abstractie gaat. Het is een illusie van een beeld, een hallucinatie of een visuele constructie van berekeningen. De beelden creëren zo een meeslepende ervaring van het anders ‘on-ervaarbare’.  

 

Info: geukensdevil@geukensdevil.com 

bottom of page